SAM-UVC featured in De Telegraaf
Bewakingsrobot Sam gaat corona met UV-C-licht te lijf
Bewakingsrobot Sam gaat corona met UV-C-licht te lijf
Uv-C-licht wordt in de land- en tuinbouw en waterzuivering al jaren gebruikt om virussen en andere ziektekiemen te doden. Maar voordat ook ziekenhuizen overtuigd zullen zijn, moeten in het Streeklab in Haarlem eerst de nodige testen worden gedaan, hopelijk net op tijd voor een mogelijke tweede uitbraak in het najaar."
"In het Medisch Microbiologisch Laboratorium in Haarlem wordt robot Sam getest voor een nieuwe baan. Het apparaat dat ooit in Delft is ontwikkeld als bewakingsrobot, zou ons zomaar kunnen helpen bij onze actuele behoefte aan ontsmetting sinds de uitbraak van het coronavirus. Omdat uv-c-licht voor mensen schadelijk is, zijn robots ideaal voor de taak, vertelt emeritus hoogleraar Pieter Jonker, ontwikkelaar van de robot, en directeur van Jonker-Makis Robotics. „En omdat ze kunnen bewegen, kunnen ze het licht ook laten schijnen op plekken die anders in de schaduw staan. En daarbij kunnen ze precies bijhouden welke plekken in een ruimte zijn ontsmet.”Van achter een raam zien we Sam aan het werk in een klein halletje van het laboratorium. Als het publiek veilig achter glas zit -waar uv-c-licht niet doorheen dringt- beginnen eerst de kwikontladingslampen bovenop de robot Sam paarsblauw op te gloeien. Onzichtbaar voor het menselijk oog stralen ze tegelijkertijd uv-c-licht uit, dat het dna van aanwezige micro-organismen vernielt. Kweekjes uit dit lab moeten de komende weken uitwijzen dat waar Sam is geweest, bacteriën, virussen en schimmels het loodje hebben gelegd.
Om Sam om te scholen tot ontsmettingsrobot heeft Jonker de handen ineengeslagen met uvc-lampen-specialist Clean Light en cloudbedrijf Amazon Web Services. Een groot deel van het rekenwerk dat de robot uitvoert tijdens zijn ontsmettingswerkzaamheden, vindt plaats op de servers van Amazon, zodat de batterij waarop Sam rondrijdt en zijn licht laat schijnen, het zolang mogelijk volhoudt. De onderzoeken moeten niet alleen ziekenhuizen maar ook beheerders van luxe hotels en andere publieke ruimtes overtuigen. „Dit is goed voor alle plekken waar veel mensen komen”, zegt Arne Aiking, ceo van Clean Light, dat de lichttechnologie levert.
Tests
Aiking hoopt dat de tests laten zien dat de robot nog efficiënter is dan hij nu al zijn klanten vertelt. „Nu zeggen we dat we 25 vierkante meter in tien minuten kunnen desinfecteren. Ik hoop dat de tests uitwijzen dat het in twee minuten kan”, zegt de ondernemer, die nu vooral aan de landbouw levert „Uv-c zit nog niet in de schoonmaakprotocollen”, zegt hij. „Met deze tests kunnen we aantonen dat dit werkt. Artsen luisteren vooral naar artsen, niet zo gauw naar een boer.
”Bedoeling is de testen binnen twee à drie maanden af te ronden, zodat SAM snel aan de slag kan. „Dat is dan precies op tijd”, zegt arts-microbioloog Jayant Kalpoe van het lab, die de tests begeleidt. „We denken dat vanaf september het virus weer de kop op steekt en dat het vanaf oktober weer om zich heen zal grijpen.
More info:
https://www.telegraaf.nl/financieel/1237354436/bewakingsrobot-sam-gaat-corona-met-uv-c-licht-te-lijf
Posted in